Roestvast staal of RVS is een legering met uitstekende corrosiebestendige eigenschappen. RVS bestaat uit een mengsel van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. RVS wordt o.a. toegepast in de machinebouw, offshore en petrochemie. Twee veelgebruikte RVS soorten zijn AISI 304 (werkstofnummer 1.4301) en AISI 316 (werkstofnummer 1.4401).
Wanneer RVS in contact komt met zuurstof wordt een chroomoxidehuid gevormd, die het oppervlak en het materiaal beschermt tegen corrosie. Hierdoor wordt verdere roestvorming tegengegaan. Om de corrosiebestendige eigenschappen te verkrijgen is er minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Naast chroom, nikkel en koolstof zijn er ook andere legeringselementen als molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium in RVS terug te vinden.
Door het toevoegen van andere elementen (bijvoorbeeld nikkel of molybdeen) wordt het materiaal sterker en corrosiebestendiger. Door het toevoegen van elementen ontstaan meer toepassingsmogelijkheden, maar wordt het materiaal ook duurder.
Een passieve laag chroomoxide beschermt het metaal tegen corrosie. Echter, door diverse bewerkingen (lassen, buigen of verspanen) kan deze passieve laag aangetast worden, waardoor deze actief wordt. Hierdoor kan de passieve laag niet herstellen en kan corrosie optreden. Door het materiaal te passiveren is het mogelijk om de balans te herstellen waardoor verdere corrosie voorkomen wordt.
Roestvast staal is ook uitstekend geschikt voor gebruik aan zee, het is in dat geval echter wel van belang in de gaten te houden dat uw producten uit roestvast staal van zgn. ‘Marine Quality’ vervaardigd zijn. RVS met kwaliteit 316 is namelijk beter zeewater- en zuurbestendig dan de standaard kwaliteit (AISI 304). Gewoonlijk adviseren wij binnen een straal van 10 km van zee te kiezen voor de zwaardere kwaliteit. Een aantal van onze producten worden standaard geproduceerd in deze 316 kwaliteit, voor de overige producten geldt dat dit tegen meerprijs mogelijk is. Overigens geldt ook voor producten van zwaardere kwaliteit dat u in een agressieve omgeving (zoals direct aan zee) wat meer onderhoud aan het RVS heeft dan in het binnenland. U kunt wat dat betreft de producten prima onderhouden met de door ons bij te leveren RVS Polish & Cleaner.
Roestvast staal heeft van nature de eigenschap dat het zich enigszins aanpast aan de omgevingstemperatuur. In de winter zal het materiaal dan ook wat kouder aan voelen, in de zomer wat warmer. Het is echter een misverstand dat het zitten op bijv. een RVS bank in de zomer niet mogelijk is. Hiertoe draagt ook de open constructies van onze producten bij.
Bij ieder tafelonderstel uit ons programma kan gekozen worden voor een gezoet hardstenen, gepolijst granieten of een richtingloos geslepen RVS blad. Kiest u voor een stenen blad is het goed de verschillen tussen hardsteen en graniet te kennen. Granieten bladen worden normaal gesproken gepolijst afgewerkt, d.w.z. met een spiegelende glans, terwijl hardsteen gewoonlijk wordt gezoet, d.w.z. voorzien van een doffe glans. Bij hardsteen zal deze glans indien de tafel buiten wordt geplaatst na verloop van jaren langzaam aan verdwijnen: het blad wordt wat grijzer. Graniet daarintegen blijft z’n glans behouden. Daarnaast is het zo dat hardsteen wat poreuzer is dan graniet, en daarmee makkelijker vocht e.d. opneemt. Vlekken van bijv. vet of rode wijn blijven op een hardstenen blad dan ook een tijd lang zichtbaar, terwijl hier bij een granieten blad geen sprake van is. Een reden om toch voor hardsteen te kiezen zou kunnen zijn dat er veel meer leven in het materiaal zit middels fossielen, schelpen en spieren wat elk blad weer uniek maakt. Maar boven dat is het ook een kwestie van smaak natuurlijk.
Nee, dit is niet aan te bevelen. In een vorstperiode kunt u de RVS fontein gewoon buiten laten staan, u moet er echter wel voor zorgen dat het water uit het element kan lopen. U kunt dit in de meeste gevallen eenvoudig doen door de pomp af te koppelen. Of u de pomp ook binnen moet halen is afhankelijk van de diepte waarop deze geplaatst is: bij ondiepe bakken of vijvers is dit wel raadzaam.
Roestvast staal wordt in de volksmond ook wel roestvrij staal genoemd. De Duitser heeft het over Edelstahl en in veel andere landen praat men over inox of inoxydable. Met al deze termen wordt hetzelfde materiaal bedoeld. Technisch gezien is echter de enige correcte, Nederlandse benaming ‘roestvast’ staal, ook wel afgekort als R.V.S.
Roestvast staal is er in tientallen verschillende kwaliteiten met allemaal hun specifieke eigenschappen, dus ook tussen roestvast staal en roestvast staal kan veel kwaliteits-verschil zitten.
Roestvast staal is bij uitstek geschikt voor buitengebruik. Kenmerkend voor roestvast staal is de onderhoudsvrijheid en de slijtvastheid van het materiaal. Het weer en de seizoenen hebben geen invloed op het uiterlijk van het materiaal. U kunt onze producten dan ook gerust zomer en winter buiten laten staan.
Zoals al aangegeven is roestvast staal in principe onderhoudsvrij. Het grote voordeel is dan ook dat u uw tuinmeubelen niet ieder jaar opnieuw hoeft te schuren en te schilderen. Wij kunnen echter niet voorkomen dat er wat bijv. stof op uw producten komt. U kunt roestvast staal heel makkelijk schoonmaken met een sopje. Voor hardnekkige vlekken kunt u evt. Cif in combinatie met een sponsje gebruiken. Daarnaast kunt u bij ons ook een spuitbus met RVS Polish & Cleaner verkrijgen (500 ml) waarmee u uw producten weer als nieuw kunt laten blinken.
Enig onderhoud (in de vorm van enkele malen poetsen gedurende het seizoen) aan uw RVS producten poetsen is dus zeker aan te raden.
Roestvast staal kan uit zichzelf, d.w.z. van binnenuit, niet roesten. Door invloeden van buitenaf kunnen er onder bepaalde omstandigheden echter wel plekjes ontstaan. Denk hierbij bij aan producten die onder een sproeier met grondwater (ijzerhoudend!) hebben gestaan of een fontein-opstelling waarin stalen koppelingen zijn gebruikt (welke gaan roesten). Het is dus altijd belangrijk om er voor te zorgen dat het roestvast staal niet met andere metalen in aanraking komt welke kunnen gaan roesten.
Zgn. vliegroest (bruine vlekken) zult u in de meeste gevallen aantreffen op producten van inferieure kwaliteit en/of welke een slechte nabehandeling hebben gehad. Helaas worden in veel zaken tegenwoordig producten uit Azië aangeboden die de naam ‘roestvast’ staal in feite niet mogen dragen. Bij gebruik dicht bij zee is het gebruik van RVS kwaliteit minder dan AISI 316 af te raden.
Zeker in een agressieve omgeving (in de nabijheid van water of industrie) is het aan te bevelen om uw producten regelmatig (ook in de winterperiode) schoon te maken met een sopje en enkele malen per jaar te poetsen met de bij Gardinox verkrijgbare Stainless Steel Polish & Cleaner.
Is uw product aangetast kunnen wij dit voor u waarschijnlijk wel verhelpen. Zie hiervoor onze poetsservice.